Kód pojišťovny

Máme doma puberťáka

Ilustrační obrázek
Tak a je to tady. Jednoho dne se z našeho sladkého andílka stává doslova těžko snesitelný tvor, který jen minimálně připomíná naše dítě. Rodič se najednou nestačí divit. Prakticky všechno je najednou nemožné a nemoderní a ještě jsme ujištěni, že ostatní spolužáci to mají rozhodně jinak. V řeči puberťáka to znamená, že ostatní mají vyšší kapesné, mohou nosit na sobě co chtějí a nemusí být doma tak brzy. Vaše ujištění, že to však nejsou vaši potomci zrovna moc neobstojí.

Rodiče by se měli připravit

S dospíváním našeho potomka se musíme zkrátka smířit a vydržet. Násilím, křikem ani vojenským drilem nic nedocílíme. Dítě se sice tváří, že o naši lásku vůbec nestojí, ale ve své podstatě je nejisté a neví si se sebou ani se světem rady. To vám ovšem vůbec nepřizná, spíše se dozvíte o věcech ze kterých na vás půjdou mrákoty. Tak např. vám vaše dítě s ledovým klidem sdělí, že :
  • Nemáte styl a neumíte žít, protože jste jenom v práci a jezdíte autobusem.
  • Vůbec ničemu nerozumíte, protože nechcete připustit nedůležitost některých předmětů ve škole.
  • Jste trapní a neumíte se bavit ve společnosti.
  • Zkrátka vše co uděláte je špatně.

Nepodléhejte panice

Určitě se nevyhnete tomu, že v některých situacích si budete myslet, že vaše dítě je zcela bez ambicí a roste jen pro kriminál. V každém případě vězte, že bude lépe! Když vám dítě zalže a přijde domů nad ránem ještě neznamená, že máte doma nenapravitelného zločince. Uvědomte si, že puberťák si vás zkrátka testuje a zkouší co vlastně vydržíte. Snažte se zachovat chladnou a klidnou mysl a důvěřujte svému dítěti, že z těchto telecích let vyroste. Důvěra je velice křehká věc a pokud ji jednou ztratíte, těžko ji budete získávat zpět.

Opatrnost nade vše

I v těchto kritických letech dávejte svým dětem určitou volnost a dopřejte jim prostor. Na druhou stranu buďte důslední a sledujte s kým se vaše dítě stýká a hlavně, jak tráví volný čas. Přece jen v dnešní době číhají různá rizika( drogy, kriminalita, poruchy potravy apod.). Aby jste se těmto problémům vyhnuli, podporujte své dítě v tom, co ho baví nebo mu pomozte najít činnost, která ho zaujme. Kvalita koníčků a volného času je nesmírně cenná nejen pro období dospívání, ale i po celý zbytek života.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.