Kód pojišťovny

Nebezpečné vdechnutí

Ilustrační obrázek
S věkem každého dítěte roste zvědavost a touha poznávat neustále něco nového. Malé děti musí nejprve všechno pěkně osahat a pak ochutnat. Dětem se někdy mohou dostat do úst předměty, které jsou zdravotně nebezpečné. Nejrizikovější je vdechnutí menších částic, které mohou zmizet v hrtanu nebo až na průduškách. Někdy může spolknutí nebezpečného předmětu způsobit dokonce smrt.

Jak správně zareagovat?

Pokud dítě vdechne nějaký cizí předmět, je velice účinné, když položíme dítě přes koleno tak, aby viselo hlavou dolů a následně je poklepeme mezi lopatkami. Z plic se tak může vyrazit vzduch, který vypudí i cizí těleso. Kojence je vhodné položit na předloktí tak, aby měli volná ústa k dýchání. Nikdy bychom kojence neměli stavět na nožičky, protože při úderu do zad by mohlo dojít k poranění páteře, která je ještě křehká.

Vybírejte dětem pouze vhodné hračky

Při nákupu hraček si vždy pečlivě pročtěte návod a etiketu, na které se dočtete pro jakou věkovou skupinu je hračka určena. V žádném případě nenechávejte své dítě bez dozoru, protože děti jsou nesmírně vynalézavé a mohly by se poranit. Hlavní zodpovědnost je vždy na rodičích nebo na osobě, která se o dítě stará. Pro menší děti mohou být nebezpečné i plyšové hračky a panenky.

Pozor na potraviny

Některé potraviny jako hrášek, burské oříšky, bonbóny jsou velmi rizikové a hrozí nebezpečí vdechnutí. Zvlášť nebezpečné je, když se cizí těleso zasekne příliš vysoko a do plic se vzduch sice dostává, ale dítě ho nemůže vydechnout. V takovém případě hrozí oběhové selhání, protože srdce je zatíženo větším odporem a je nutná okamžitá lékařská pomoc.

Lékařský zákrok

Cizí těleso je nutné odstranit v co nejkratším čase. Pokud je nutný lékařský zákrok, probíhá při celkové anestézii. K vyjmutí předmětu se používají speciální nástroje, vrtačky, magnety a kleštičky. V případě, kdy nelze těleso odstranit, je nutné zevní otevření hrudníku. Obtížně se vytahují ostré předměty s hroty, které mohou vážně poranit sliznici a při jejich odstranění je nutné použití dalších přístrojů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.